„Książka kucharska dla dzieci” autorstwa Joanny Krzyżanek – recenzja

Sebastian Grochala/ Maj 28, 2016/ Książki, Książki dla Dzieci, sgrochala - recenzje/ 0 comments

Gotowanie może być nie tylko przykrym, codziennym obowiązkiem, ale wspaniałą przygodą i wyzwaniem! Wszystko tak naprawdę zależy od naszego zaangażowania i podejścia. Wydawnictwo Jedność, w ramach serii o Cecylce Knedelek, przygotowało dla wszystkich młodszych (i nieco starszych) kucharzy bardzo wartościową pozycję, która dostarcza nie tylko wielu przepisów, ale również historii i porad przydatnych w każdej kuchni!

aaa082d2257ab65aecf61c2340e9c5b9_XL„Książka kucharska dla dzieci”, to kolejna już pozycja z serii rozgrywającej się w Starym Knedelkowie, adresowana dla najmłodszych. Tym razem stanowi ona połączenie wszystkiego, co w gotowaniu jest istotne i to właśnie to całościowe spojrzenie na temat mnie urzekło. Książka jest dość pokaźna, gdyż liczy niemal 500 stron A4 pełnych wspaniałych ilustracji, zdjęć oraz bogatej treści wnoszącej dużą wartość dla najmłodszych, ale również starszych osób.

Na początku, dzięki krótkiemu wprowadzeniu, dowiadujemy się, skąd wziął się pomysł na spisanie książki oraz jakie miała ona spełniać, w zamyśle gąski Walerki, cele. Następnie prezentowany jest nam słowniczek warzyw i owoców wzbogacony o ich zdjęcia, który pozwoli dzieciom je poznać i rozpoznawać. Zanim zaczniemy zagłębiać się w  przepisy, czeka nas jeszcze lektura poradnika kulinarnego, w którym znajdziemy cenne wskazówki, przydatne podczas gotowania – jak np. informacje dotyczące różnych form przygotowania posiłków, naczyń czy składników. Jeszcze tylko zapoznanie z kilkoma czynnościami, które każdy kucharz, przed przystąpieniem do gotowania wykonać powinien i… pora na kulinarną podróż!

A jest to podróż o tyle nietypowa, że każdy z przepisów poprzedza historia, która przydarzyła się Cecylce oraz Walerce i nawiązuje do potrawy, której przepis zaraz poznamy. Stanowi to ciekawe i humorystyczne wprowadzenie do gotowania – może przybliżyć dziecku składniki lub specyfikę danego dania, dzięki czemu będzie ono miało większą świadomość tego, co za chwilę będzie mogło przygotowywać. Same przepisy podzielone są na różne odcienie kuchni. Znajdziemy więc kuchnię biało-kremową, żółto-pomarańczową, czerwono-bordową, różowo-fioletową, zielono-oliwkową, brązowo-złotą, kolorową czy czarno-czarodziejską. Na końcu czeka na nas naleśnikowo-knedelkowy  dodatek, a książkę kończy przygotowany przez gąskę Walerkę poradnik poświęcony właściwemu zachowaniu przy stole oraz spożywaniu posiłków.

Całościowe podejście do tematu sprawia, że „Książka kucharska dla dzieci” Wydawnictwa Jedność, autorstwa Joanny Krzyżanek, to nie tylko książka kucharska, ale swojego rodzaju encyklopedia, w której znajdziemy odpowiedzi na bardzo dużą ilość pytań, czy wątpliwości dotyczących kulinariów, gotowania, ale również dobrych manier, których powinniśmy przestrzegać w trakcie cieszenia się z efektów naszej kucharskiej działalności. Niewątpliwie jest to pozycja, która pozwoli rodzicom i dziadkom na wspaniałą gastronomiczną przygodę ze swoimi dziećmi i wnukami. Mniam!